gig-jubilee-dames-19-033186-knzrv-rsvregatta

Gig roeien

De Koninklijke is de grootste gig-vereniging van Nederland met in haar vloot drie houten en twee polyester gigs. In totaal kent Nederland circa twintig gigs.

Roeien in een Pilot Gig is snel, vol traditie en avontuurlijk. De boten vinden hun oorsprong in Cornwall, de zuidkust van Engeland en worden bemand door zes boordroeiers en een stuur. De Pilot Gig is de snelste zeewaardige roeisloep die ooit is gemaakt. De eerste gig dateert van 1837. Sindsdien ligt het ontwerp vast en worden elk jaar nog nieuwe boten afgeleverd.

 

 

 

gig-excalibur-heren-19-032714-knzrv-rsvregatta

Gig evenementen

De Dutch Pilot Gig Assciation (DPGA) is het overkoepelende orgaan voor gig roeiend Nederland waarbij alle Nederlandse verenigingen die in Cornish Pilot Gigs roeien, zijn aangesloten. Op de DPGA kalender staan diverse races en sprints vermeld om als Gig ploeg aan mee te kunnen doen.

Het DPGA NK klassement kent jaarlijks zes genomineerde wedstrijden:

  • Slag bij Pampus, Muiden
  • De Spiegelrace, Nederhorst den Berg
  • EuroCup Stellendam, Stellendam
  • SRV Regatta, Scheveningen
  • CityRow, Amsterdam
  • Muiden-Pampus-Muiden, Muiden

The Scilly's 

Naast dit Nederlandse klassement is er vanuit de verschillende gig-verenigingen in Nederland, waaronder de Koninklijke, jaarlijks grote belangstelling voor de World Pilot Gigs Championship op de Isles of Scilly, een eilandengroep onder de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk. Het kleine eiland St Mary herbergt gedurende een week meer dan 300 gigteams; na de Scilly’s keert de serene rust weder voor gedurende 51 weken.

Voor data van roeiwedstrijden en evenementen waar Koninklijke gig roeiers geregeld aan deelnemen, kijkt u op onze

Kalender Roeien

boat-house-gigs

GIG VAARDIGHEIDSBOEK

Het Handboek voor het Roeien in een Cornish Pilot Gig beschrijft de geschiedenis van het gigroeien, vertelt alles over de boot op zich en over het varen in een gig.

boathouses voor de houten gigs

De houten gigs worden gestald in de speciaal gebouwde Boathouses bij het kantoor van de havenmeesters. De liftconstructie van de Boathouses zorgen ervoor dat de houten boten net boven het water hangen en de overkapping zorgt voor bescherming tegen zon, wind en neerslag. Hoe de liftinstructie werkt en hoe de overkapping open en dicht gaat lees je in de gebruiksaanwijzing gig boat house en liften

INFORMATIE

Wilt u meer informatie over het Gig roeien bij de Koninklijke, neemt u dan gerust contact op met de Coördinator Gig Roeien via neieor.gig.[antispam].@knzrv.nl.