Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.

Koninklijke-Holland Beker

Holland Beker

Om de relatie met de Koninklijke te begrijpen, eerst een stukje geschiedenis over de Holland Beker.

Het organiseren van roeiwedstrijden is een traditie die teruggaat tot de eerste Koninklijke voorzitter en 'Aartsvader' Ernst Sillem. Het was de tijd der 'Liefhebbers' ....wedstrijdroeien voor het genoegen door louter amateurs. In de hal van het Koninklijke Clubgebouw hangt een aankondiging uit 1851 voor roeiwedstrijden op de Amstel in 4 en 6 riems 'gieken', uitgeschreven door de Koninklijke en ondertekend door Ernst Sillem! In die tijd waren er meer initiatieven voor wedstrijd roeien op de Amstel. En op 14 augustus 1886 kwamen enkele roeiende Heeren bijeen, om een Comité op te richten voor een 'Championnaat van Nederland voor Liefhebbers' in de 'single outriggered skiff'. Dit Comité zorgde ervoor dat amateurs jaarlijks een eigen roeiwedstrijd zouden hebben. Op 25 september 1886 vond op deze basis de eerste roeiwedstrijd plaats op de Amstel, die tot 1912 bekend stond als de ' Internationale Nederlandsche Open Skiff wedstrijd, waar uiteindelijk De Holland Beker is ontstaan.

Inmiddels werd mede op initiatief van de Koninklijke de 'Koninklijke Nederlandse Roei Bond' opgericht; de Koninklijke is heden ten dage nog steeds 'Ere Voorzittende Vereeniging' van de KNRB. De plannen voor het aanleggen van de Bosbaan (roeien) en het Amsterdamse Bos (recreatie) kregen vaste vorm en de KNRB gaf dwingend advies om de verschillende roeiwedstrijden op de Amstel 'samen te voegen' en naar de Bosbaan te verplaatsen. In 1936 was de Bosbaan gereed voor roeiwedstrijden en gingen de gecombineerde wedstrijden voortaan samen door het leven als de Holland Beker.    

Het was pas in 1959 dat de Koninklijke het essentiële deel van haar naam verbond aan de Holland Beker, dat wil zeggen mét trait d'union! Dus Koninklijke-Holland Beker. In die jaren lag de organisatie bij de Koninklijke en Roeivereniging De Maas, echter na vele jaren grote inspanning van de Koninklijke en haar leden werd de financiële spanningsboog te groot en was de beslissing voor 'een afscheid' onvermijdelijk...

Zo rond 2010 werd de draad weer opgepakt onder leiding van Gijs Maks en nam de Koninklijke de verantwoordelijkheid voor het uitreiken van de vele zilveren antieke prijzen voor haar rekening. Inmiddels heeft Marcel Revet de functie van penningmeester in het Koninklijke Holland Beker stichtingsbestuur op zich genomen namens de Koninklijke. Hiermee is een geoliede samenwerking als basis gelegd voor de verdere uitbouw van ‘onze’ Koninklijke Holland Beker in de wandelgangen ook wel 'Henley aan de Bosbaan' genoemd. De R van de KNZ&RV staat weer fier overeind!

 

Informatie

Voor meer informatie en alles over de Koninklijke - Holland Beker is er een aparte website www.hollandbeker.nl.

Wilt u contact met de Koninklijke over de Koninklijke - Holland Beker dan kan dat via e-mail neieor.rettizroov.[antispam].@knzrv.nl