Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.

Slag bij Pampus

1732-medium 2

De 'Krakeling'
 

"Bij Pampus patrouilleren de schepen van de watergeuzen de wateren op 1 oktober 1573. Zij willen de vermaledijde Spanjaarden na jaren strijd eindelijk definitief de nederlaag toe brengen. Na even heftige als heldhaftige strijd, waarbij Jan Haring in het want van het vlaggenschip van de Spanjaarden ,‘de Inquisitie’ klautert, de admiraalsvlag los snijdt, de prinsenvlag hijst en vervolgens met de vlag van de Inquisitie naar beneden klimmend door een kogel in de borst wordt getroffen, zegevieren de geuzen op 12 oktober. Dit evenement staat bekend als de Slag op de Zuiderzee. Drie dagen later verlaat Alva als een dief in de nacht en zonder bril ons land.”

 

De 'Slag bij Pampus' is aan deze voetnoot in de geschiedenis min of meer schatplichtig. Zij doet weinig onder voor deze roemruchte gebeurtenis. Wellicht wat minder heldhaftig is deze door de Koninklijke voor Pilot Gigs georganiseerde wedstrijd. Minder heftig is zij niet. De wedstrijd telt immers mee voor het NK. De geoliede spieren van de deelnemende roeiers zullen tot het uiterste strak worden getrokken om de golven klievend in monomane bewegingen de tegenstrevende gigs in hun kielzog achter zich te laten. Het uithoudingsvermogen, de kracht, de balans, de mentale discipline en de kunst om door te gaan als het lichaam ‘stop’ schreeuwt, zullen tot het uiterste worden getest. Hoewel het een wedstrijd is die alles uit ons vooronder zal proberen te halen zal zij, anders dan toen bij de Spanjaarden, uiteraard ‘fair’ en met respect worden gevaren, ook als de tegenstander moet worden verslagen.
 
Door een massastart krijgt deze heroïsche strijd nog meer accent. Wat is oogstrelender en gelukzaliger makend dan op een rij liggende gigs die op een fluitsignaal er vandoor stuiven met de riemen die zij hebben? Met een parcours in de vorm van een krakeling, een slinger tussen de drie eilandjes noordelijk van het havenhoofd van Muiden. De riemen zullen eerst na ongeveer 8 kilometer mogen rusten, nadat de glorieuze finish voor het clubgebouw van de Koninklijke en tegenover het Muiderslot gepasseerd zal worden. 

En zoals vele wedstrijden wordt ook deze wedstrijddag afgesloten met de mogelijkheid tot het nuttigen van een diner, en wel in de gezellige Pampusbar van de Koninklijke.

 

Informatie

Wilt u meer informatie over de 'Slag bij Pampus' neemt u dan gerust contact op via e-mail neieor.nedjirtsdew.[antispam].@knzrv.nlDeze wedstrijd is genomineerd voor het NK van de Dutch Pilot Gig Association.

 

Kalender Roeien