Laser Foiling

Algemeenlaser-nummer-sticker-216

Er zijn twee sets van elk drie draagtassen, elk genummerd 208 of 216. Hou de sets goed gescheiden! Een set is afgesteld voor de specifieke club Laser 208 óf 216.

Gebruik ook alleen de 208 of 216 Laser, want hiervan zijn de roerbeslagen op de boot met extra dikke schroeven vastgezet om de foiling belasting te kunnen dragen. De nummers staan achter op de spiegel of op de trolley op een gekleurd stickertje: 208 rood en 216 kobaltblauw.

De sets liggen opgeslagen in de roeiloods in de kast met opschrift LA.

Foiling vereist een goede basisvaardigheid in de Laser!

Optuigen

Roer

Het roer zit in twee delen in de draagtas (#1), roer en foil, en zijn verbonden door een lijntje. Laat het lijntje zitten en schuif de twee delen in elkaar.

Druk het borgpalletje in en schuif de delen zover in elkaar dat het borgpalletje in het gaatje floept.

Het roer kan gemonteerd worden als een gangbaar Laser-roer.

Er zit in de kleine tas (#2) een rood lijntje met daaraan zwarte vulplaatjes, RVS ringen en borgpennen. Deze zijn te monteren op de roerbeslagen; 

  • De RVS ringen boven de borgpennen
  • De zwarte vulplaten boven de RVS ringen of boven het roerbeslag

De idee is dat er geen verticale speling meer op het roer is, dit is namelijk zeer vervelend met het foilen en met de belasting op de beslagen.

In de kleine tas zitten diverse andere maten plaatjes indien er meer of minder opvulruimte nodig is.

Er zit een fixeerhaak voor de positie “omhoog” en een langere haak voor de positie “naar beneden", zorg dat deze gebruikt worden bij het zeilen en voor het water in dan wel eruit.


Zwaard

Het zwaard zit in twee delen in de draagtas (#3), zwaard en foil. Aan het zwaard zit de hoogte voeler (The Want). Zet zwaard en foil aan elkaar en let op dat het borgpalletje ook in het gaatje borgt.

Verwijder de tandwielknop op de zwaardkastmal doormiddel van verwijderen borgpen. Kantel de boot op zijn kant en breng van onderuit de zwaardkastmal weer aan en borg deze weer met de pen.

De boot kan nu het water in en zoek kniediep water op. Leg de boot op zijn kant en breng het zwaard via de onderzijde aan, de bovenzijde naar voren geduwd.

Zeer belangrijk; breng ook gelijk de borghaak aan die er voor zorgt dat het zwaard er niet uit kan vallen of je vingers breekt!

Laat de borghaak te allen tijde zitten! Het foiling zwaard zinkt en vervanging is kostbaar...


Zeilen

Bij vertrek roer naar beneden én met borghaak vastzetten. Zwaard volledig naar beneden duwen en naar achter trekken voor de actiemodus. Sla het lijntje met haak strak om de pen en zet vast.

Vermijd wier; wier betekent verwijderen en als je met hoge snelheid het wierveld invaart is de crash behoorlijk. foiling laser

De truc is halve wind varen, snelheid maken en dan afvallen. Bij voldoende wind begin je dan te foilen en moet je de schoot snel binnen halen om de schijnbare windhoek te volgen.

Instructie en tips zijn van de site te halen: http://www.glidefree.com.au/.. 

Aftuigen

Het spreekt vanzelf dat alle onderdelen weer in de juiste tas van de juiste set 208 of 216 opgeborgen worden. De Laser weer terug op de juiste trolley onder het dekzeil en zeil, mast, zwaard en roer in de Laser container op de Noordkop. De drie Foiling tassen mogen weer retour naar de Roeiloods in de kast.

Indien er schade is gevaren of onderdelen zijn verloren gegaan, dan geeft men dat uiteraard aan in Boot Reserveren onder Schade melden' of direct aan de havenmeester.

Veel succes. Foto's en video’s zijn welkom!