Jeugdzeilen Algemeen

Doel

De Koninklijke biedt een breed scala aan zeilmogelijkheden voor sportieve kinderen vanaf zes jaar, met als doel hen spelenderwijs vertrouwd te maken met het water en hen op te leiden tot goede en sportieve zeilers.

Plezier in het zeilen, samenwerken met anderen en onderling respect zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.

Daarnaast staan veiligheid, bekendheid met het weer, zorg voor het materiaal en begrip van vaar- en wedstrijdregels bij ons hoog in het vaandel.

Klik hier voor het zeilprogramma Heintjes 2024.

19-029258-knzrvmuiden

Mogelijkheden

De ‘Heintjes’ (zo heet de jongste jeugd bij onze Vereeniging) beginnen in het eigen clubhuis op de Noordkop in een Optimist en als je wat groter bent, kun je gaan wedstrijdzeilen en overstappen in een RS-Feva, een Laser, een 29-er of een J/70.

Onze gecertificeerde instructeurs, leiden je op tot ‘zeiler’. De Koninklijke is een officiële CWO-opleidingslocatie, zodat we de kwaliteit van onze training kunnen waarborgen. Tijdens een zeilkamp of speciale examendag kun je de verschillende CWO-diploma’s halen.

De Philippine, kortweg de Pi, een prachtige, 16-meter lange mossel-aak uit het Zeeuwse dorpje Philippine, is het kroonjuweel van de Koninklijke voor de jeugd tussen de 14-17 jaar. In de weekenden wordt er gezeild op de Nederlandse meren en in de vakanties wordt koers gezet richting de Waddeneilanden en bijzondere buitenlandse bestemmingen.

Locatie

De Noordkop, het meest noordelijke stuk van ons Vereenigingsterrein, is de plek voor het jeugdzeilen. Daar hebben we een eigen clubhuis ‘De Noordkaap’, een terras met heerlijke loungebanken, een strand, een T-steiger in ondiep water aan een kommetje van het Markermeer en een trailerhelling aan de Vecht. De Noordkaap is tijdens de zeillessen en trainingen geopend. Je bent van harte welkom om langs te komen.

Zeilkampen

In de zomervakantie worden twee zeilkampen georganiseerd voor jeugdzeilers. Een leuke manier om kennis te maken met het zeilen, of om je zeilkunsten nog verder te ontwikkelen. Tijdens een zeilkamp kun je de CWO-diploma’s halen. Je hoeft geen lid te zijn van de Koninklijke, want deze zeilkampen zijn voor iedereen toegankelijk.

Social Media

𝕏
PI foto-pi1

Organisatie

Zoals met elke vereniging, is de inzet van ouders en jeugd cruciaal voor het plezier en succes van het jeugdzeilen. Elk weekend zijn er instructeurs, bar- en rescue-bemanning nodig. Daarnaast wordt gerekend op de inzet van ouders bij evenementen zoals de Combi Muiden en de Kings Cup.

Het jeugdzeilen wordt georganiseerd door de Jeugdcommissie met daarin de Operationele Teams van de Heintjes en de Philippine, het Jeugdbestuur en de coördinatoren van de verschillende groepen: Optimisten Wedstrijd, Laser Wedstrijd, Laser Jeugd, RS Feva en 9-ers. De Jeugdcommissie staat onder voorzitterschap van de Commissaris Jeugd, die tevens bestuurslid is van de Koninklijke.

Meer over de samenstelling van de Jeugdcommissie.

Lid worden

De KNZ&RV is een vereniging met leden. Om bij ons te kunnen zeilen moet je daarom jeugdlid worden en daarmee ben je ook meteen lid van het Watersportverbond. Voordat je lid wordt, kom je natuurlijk eerst een paar keer ervaren hoe het is om te zeilen met de wind in je haren op het ruime sop van het Markermeer of in de beschutting van de Buyshaven in Enkhuizen.

Lees hier meer over lid worden.