Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.
19-028832-knzrvmuiden

De Heinen

Vanaf je 13e of 14e kun je na de Heintjes doorstromen naar verschillende groepen van de Heinen; recreatief zeilen of wedstrijdzeilen. Nieuwe leden met zeilervaring en CWO-2 of CWO-3 zijn ook van harte welkom zich aan te sluiten bij de Heinen!

Recreatief jeugdzeilen

Wedstrijd jeugdzeilen

Recreatief jeugdzeilen

Wil je gezelligheid en sportiviteit blijven combineren dan kun je naar een van de recreatieve groep jeugdzeilers: RS-Feva of Laser Jeugd.

RS-Feva

Vanaf je 11e is het mogelijk om te zeilen met de RS Feva. Dit is een 2-mans zwaardboot
met gennaker. Met je zeilmaatje weeg je samen tussen de 85 en 110 kg (totaal bemanningsgewicht). Het is een snel bootje waarin je spectaculair kunt zeilen. Gewoon voor de lol, maar je kunt bij ons ook leren wedstrijdzeilen in de RS Feva. Daarnaast is zeilen in een RS Feva hartstikke gezellig! Tijdens het zeilen maak je de leukste dingen mee met je bootmaatje. Ook wel bekend als de ideale hockeyboot.

Als je wilt kun je ook een keer meedoen aan een zeilwedstrijd. De Koninklijke zeilt haar jeugdwedstrijden bij de Combi Amsterdam.

Laser Jeugd

Voor de jeugdzeiler die ouder is dan 13 of 14 jaar en/of zwaarder is dan 50kg is er de Laser Jeugd groep. Wel Laserzeilen, géén wedstrijden.

De Laser is een ontzettend sportief en stoere 1-mansboot voor de zeiler met al wat meer ervaring. De Laser is een van de meest populaire 1-mansboten ter wereld. Het is ook een Olympische klasse. Deze snelle en gave boot is ook nog eens gemakkelijk op te tuigen. De Laser is de enige boot die je enkel door het verwisselen van een mastonderdeel en het zeil in drie verschillende boten kunt veranderen; Laser 4.7, Radial en Standaard. Alle boten hebben dezelfde zeileigenschappen en bezorgen je het echte Laser gevoel!

Bij de Heinen varen we meestal in een Laser 4.7 of een Radial. Naast een wedstrijdteam hebben we ook de Laser Jeugd groep die leert zeilen in de Laser om het CWO diploma te halen. Zeilen in een Laser 4.7 is een hele goede manier om het zeilen op grotere zwaardboten onder de knie te krijgen! De volgende stap, op basis van je gewicht en boot handling, is de Laser Radial.

Wil je eerst proberen hoe het is om in een Laser te varen? Dan kun je in een Laser van de Koninklijke zeilen. Hier zijn kosten aan verbonden. Zie Kosten.

26-team-muiden-jacks-rug-44258410412-o

Wedstrijd Jeugdzeilen

Binnen het jeugdzeilen hebben we drie groepen wedstrijdzeilers ‘Team KNZ&RV’: Optimisten, Lasers en 29-ers. Ook willen we graag een RS Feva wedstrijdgroep starten. Ben je jeugdlid van de Koninklijke dan ben je automatisch lid van het Watersportverbond, wel zo handig voor inschrijvingen bij wedstrijden.

(Inter-)nationale carrière

Vergevorderde en ambitieuze zeilers in de Laser en/of 29-er gaan internationaal varen onder de vlag van Koninklijke en onder begeleiding van het Watersportverbond in de zogenoemde ‘Talentenploeg’.

Handige informatie wedstrijdzeilers

Wil je wedstrijden zeilen dan moet je, na Optimist Groen, volwaardig jeugdlid zijn van de Koninklijke voor een automatisch lidmaatschap bij de KNWV, het Watersportverbond. Alleen als lid van het Watersportverbond kun je een startlicentie en een meetbrief aanvragen.

Wedstrijdzeilers hebben verder nodig:

  • Een geldige meetbrief; je boot moet gemeten en geregistreerd zijn (na Optimist Groen)
  • Een startlicentie van het Watersportverbond (na Optimist Groen)
  • Een verzekering voor wedstrijdzeilen (controleer je polis; niet overal is wedstrijdzeilen opgenomen)
  • Een ‘Team KNZ&RV’ tanktop voor over je zwemvest
  • Een starthorloge (niet verplicht, wel makkelijk)
  • Het regelboekje
  • Optimist wedstrijdzeilers zijn met een jeugdlidmaatschap van de Koninklijke automatisch lid van de Optimisten Club Nederland (OCN) onder het lidnummer van het Watersportverbond.
  • Laser wedstrijdzeilers kunnen lid worden van Laserklasse Organisatie Nederland (LON)


tanktop Team KNZ&RV

Tijdens wedstrijden dragen onze jeugdwedstrijdzeilers een tanktop van ‘Team KNZ&RV’ over het zwemvest, deze dien je zelf aan te schaffen en is verkrijgbaar op het secretariaat van de Koninklijke.

Jack Team KNZ&RV

Dankzij sponsoring hebben we voor de wedstrijdzeilers een softshell jack in bruikleen beschikbaar. Deze softshell draag je altijd op de wal bij alle wedstrijden die we varen. Aan het begin van het zeilseizoen krijg je deze in bruikleen van de Jeugdcommissie en aan het einde van het seizoen lever je deze weer schoon & netjes in. Bij intensief gebruik van het jack zijn gebruikerssporen normaal. Na verloop van tijd verwachten we dat de kwaliteit/representativiteit achteruit gaat en moeten we overstappen op nieuwe jacks.

Wil je liever een eigen jack of hoodie van Team KNZ&RV kijk dan in onze webshop.

Overige Vereenigingsartikelen waaronder caps, mutsen en polo’s zijn verkrijgbaar op het KNZ&RV secretariaat.

 

 


19-029123-knzrvmuiden

Optimisten

Voor de jeugdzeiler tot en met 15 jaar en nog onder de 50 kg, is wedstrijdzeilen in de Optimist bij ‘Team KNZ&RV’ een uitdagende keuze!

Optimist groen

Heb je minimaal CWO-2 dan kun je gevraagd worden deel te nemen aan de 'Optimist Groen' groep (voorheen Optimist C). Je gaat dan elke zondag trainen om wedstrijden van de Combi Amsterdam te varen. Of ben je zelf toe aan uitdaging en het laten zien hoe goed je bent geworden in een Optimist? Dan is de Optimist wedstrijdgroep iets voor jou en laat je dat de Coördinator Optimist Wedstrijd weten. In Optimist Groen is het vooral belangrijk dat je lol gaat krijgen in het wedstrijdzeilen.

Trainingen

Elke zondag tijdens het zeilseizoen en af en toe ook op zaterdag, ongeveer vanaf eind maart t/m juli en van augustus t/m oktober of november (afhankelijk van het weer). Je moet je Optimist om 10.00 uur volledig opgetuigd hebben voor de instructie in de Noordkaap. Na de voorbespreking ga je het water op. Je komt voor de lunch terug op de Noordkop of luncht op het water (altijd eigen lunchpakketje meenemen dus!). De Noordkaap is op Heintjes instructiedagen open voor tosti’s, warme choco, soep of ander lekkers. En daarna volgt de middag training. Als je terug komt is er de nabespreking en tuig je de Optimist af en ruim je alles op. Je bent meestal rond 15.30 of 16.00 uur klaar met de training.

Je wordt getraind door enthousiaste trainers; zij hebben zelf veel ervaring met wedstrijdzeilen en kennen de fijne kneepjes. Uiteraard zijn zij gecertificeerde zeilinstructeurs.

Optimist combi

De meer gevorderde wedstrijdzeiler gaat, o.a. volgens de regels van Optimisten Club Nederland (OCN), door naar de 'Optimist' wedstrijdgroep die wij de 'Optimist Combi' groep noemen (voorheen Optimist B). Deze wedstrijdzeilers varen namelijk de wedstrijden van de Combi Amsterdam. 

In de Optimist Combi groep moet je Optimist voldoen aan de eisen van de OCN voor wedstrijdzeilers; een Optimist met papieren ‘IODA Registration & Measurement Book’; een ISAF nummer en een eigen zeilnummer. Daarnaast is een meetbrief en een startlicentie van het Watersportverbond nodig.

Trainen doe je elke zondag en een aantal keren op zaterdag, vanaf maart t/m juli en van augustus t/m november. In de wintermaanden zijn er theoriedagen en mogelijk winterzeilen om je vaardigheden bij te houden. Een trainingsdag start om 10.00 uur (volledig opgetuigd) met de voorbespreking tot ongeveer 16.00 uur. Verder ziet de dag er hetzelfde uit als de Groen wedstrijdgroep.

Optimist Landelijk

Eenmaal gevorderd zeil je bij ons in de Landelijke wedstrijdgroep (voorheen Optimist A) en zeil je naast de wedstrijden in de Combi Amsterdam vooral nationale wedstrijden als de Dutch Youth Regatta, de Optispring, A/B Selectie en/of de United 4.

Je Optimist moet dan voldoen aan de uitgebreidere eisen van de OCN voor wedstrijdzeilers; naast een geldige meetbrief van je boot moet je ook je zeil, roer, zwaard etc. laten meten op bv de DYR.

Trainen doe je elke zondag en geregeld op zaterdag, vanaf maart t/m juli en van augustus t/m november. In de wintermaanden heb je theoriedagen en mogelijk winterzeilen om je vaardigheden bij te houden. Een trainingsdag start om 10.00 uur (volledig opgetuigd) tot ongeveer 16.00 uur. Verder ziet de dag er hetzelfde uit als de Groen en Combi wedstrijdgroep.

Vanaf het moment dat je in de 'Optimist Combi' zeilt, doe je mee aan de landelijke OCN selectiewedstrijden. Hierdoor maak je kans om opgenomen te worden in de Kernploeg van het OCN. Eén keer per jaar selecteert de OCN een nieuwe Kern- en Jeugdploeg (KP/JP). Zie voor actuele informatie de website van OCN http://optimist.nl/wedstrijdzeilen/wedstrijdzeiler

Ben je eenmaal 15 jaar of weeg je meer dan 50 kg; dan komt een keuze moment. Stap je over in de 1-mans zwaardboot Laser of ga je in de 2-mans RS Feva zeilen met een zeilmaatje?

19-029178-knzrvmuiden

Lasers

Vanaf 13 of 14 jaar en zwaarder dan 50 kg dan kun je deelnemen aan de Laser wedstrijdgroep. ‘Team KNZ&RV' zeilt de regionale wedstrijden in de Combi Amsterdam en/of de nationale wedstrijden als DYR, U4 en Open Kampioenschappen.

Ga je voor het serieuze wedstrijd Laserzeilen dan kun je lid worden van de Laserklasse Organisatie Nederland (LON) en meedoen aan selectiewedstrijden om opgenomen te worden in de LON Ranking of de Nationale Belofte Teams. Kijk voor meer informatie op http://www.laserklasse.nl

Trainen doe je elke zondag en geregeld op zaterdag, vanaf ongeveer eind maart t/m juli en van augustus t/m november.

In de wintermaanden heb je theoriedagen en mogelijk winterzeilen om je vaardigheden bij te houden. Een trainingsdag start om 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. 

Ontgroei je de Laser 4.7 dan stap je over naar de Laser Radial.

29-ers 

Vanaf 14 jaar tot ongeveer 18 jaar kun je deelnemen aan de 29-er wedstrijdgroep. Voor de zeilers die samen de stap willen wagen naar een High Performance skiff met gennaker is dit dé boot! Het totaal bemanningsgewicht is 100 tot 130 kg.

De 29-er is een tweepersoons high performance skiff met een asymmetrische spinnaker en een trapeze. Met deze extreme zeilboot kunnen snelheden boven de 20 knopen gehaald worden! Dit is dus echt een boot voor de sportieve en stoere zeiler. Onze 29-ers trainen samen met de 29-ers van de KWVL uit Loosdrecht onder leiding van een professionele trainer in Muiden, Muiderzand of Medemblik. Ze varen landelijke selectiewedstrijden en gaan soms zelfs naar een EK of WK.

De 29-er staat garant voor het nodige spektakel. Internationaal is de klasse uitgegroeid tot meer dan 2.000 boten waarvan er zo’n 30 in Nederland varen. De 29-er is een uitstekende voorbereiding op een 49-er en dat is ook een Olympische klasse.

 

29-er